Gratulerer til Sveen!

Lars Petter SveenFor fjerde året på rad går Tarjei Vesaas» debutantpris til ein tidlegare student ved Skrivekunstakademiet. Me gratulerer Lars Petter Sveen, som mottok den gjeve prisen for novellesamlinga si Køyre frå Fræna.

Eit utdrag av grunngjevinga slik formann i Det litterære Råd, Bjarte Breiteig, formulerte det:

Miljøet er på den ene siden plagsomt gjenkjennelig, men samtidig har forfatteren et blikk for det burleske og det uhyggelige, som får dette lille stedet – Fræna utenfor Molde – til å ligne mer på den amerikanske småbyen Twin Peaks enn på noe vi kjenner fra den tradisjonelle norske bygderealismen. Her lever døde videre, politiske populister strever for å skjule sine slangetunger, og Snåsa-mannen er aldri langt unna. Forfatteren er ikke redd for å ta i bruk sterke virkemidler, som vi kjenner fra grøsseren, eventyret eller krimromanen, og når han får disse virkemidlene til å bære, og virke, er det fordi han har et várt og følsomt språk, som gjerne åpner seg mot stillheten.

Lars Petter Sveen gjekk på Skrivekunstakademiet i 06-07, og er visstnok i ferd med å skrive ein roman.